Vakblad Geitenhouderij
Vakblad Geitenhouderij

Naar aanleiding van het behalen van de vijfde plaats op de World Cheese Awards met de Twentse Bunkerkaas Geit zijn we geïnterviewd door Vakblad Geitenhouderij. Een tweemaandelijks Vakblad voor alle geitenhouders.

“Meerdere Nederlandse geitenkazen eindigden hoog bij verschillende internationale kaaswedstrijden in 2021. Het blijken niet alleen kazen met een goede smaak te zijn, maar ook met een mooi verhaal.” - Vakblad Geitenhouderij.


Verhaal of smaak?

Een bunker, de plek waar onze Twentse Bunkerkaas met name wordt gerijpt, doet het goed voor het verhaal. Maar uiteindelijk is de smaak toch het belangrijkst.

Het verhaal is bij ons verbonden aan de smaak, want het verblijf in de bunker zorgt voor de unieke smaaksensatie van onze Bunkerkazen. “In elke ruimte zit een bepaald microklimaat van bacteriën en gisten. Die geven een bepaalde smaak als de kaas de kans krijgt daar te rijpen. Rijp je dezelfde kaas op een andere plek dan wordt het misschien nog wel een goede kaas, maar toch anders.”


Geitenkaas beter gewaardeerd

“Of er wereldwijd steeds betere geitenkazen worden gemaakt, is maar de vraag. Geitenkazen worden beter gewaardeerd, dat is wel zo. En daarom ook gejureerd; geitenkaas heeft een plek gekregen bij dergelijke awards. En blijkbaar worden Nederlandse geitenkazen erg gewaardeerd door de jury’s.”

De International Cheese and Dairy Awards (ICDA) in Nantwich zagen de afgelopen jaren een grote toename van geitenkaas inzendingen. Dai Williams, voorzitter van de jury van de ICDA, denkt dat dit is ingegeven door de verbeterde kwaliteit van de rauwe melk: “Door landbouwmethodes en grotere bedrijven zien we een enorme verbetering in melkkwaliteit, en dat resulteert in een betere kwaliteit van de kaas.”

Om die reden denken wij dat Nederlandse geitenkaas van een hogere kwaliteit is dan buitenlandse geitenkaas. “Nederlandse geitenkaas is zuiver van smaak, vol en romig. In het buitenland is geitenkaas vaak stugger en korreliger. Dat heeft direct met de kwaliteit van de melk te maken, en ook met hoe de melk behandeld wordt tijdens het maken van de kaas”.


Nieuwe kazen in ontwikkeling

Van ons kun je binnenkort ook nieuwe soorten kaas verwachten, zoals de Cold Brew Coffee Cheese. Maar er kunnen ook nieuwe soorten geitenkazen komen. Of boerenkazen onder de naam Onze Stoere Boeren.

Houd onze Facebook pagina in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn over de ontwikkeling van ons assortiment! Of lees het hele artikel hier.

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen