Hoe wordt de bunkerkaas gerijpt? | De Kaasbunker
Hoe wordt de bunkerkaas gerijpt?

Ergens in de Twentse bossen liggen onze acht bunkers verscholen onder een dikke laag aarde. In deze bunkers rijpt een hele bijzondere kaas. In deze blog leggen wij jou alles uit over het unieke rijpingsproces dat zich in onze bunkers afspeelt. Samen met de liefde voor de kazen ontwikkelt zich een uniek product met een niet te ervaren smaaksensatie!

Kaas is er in allerlei soorten, smaken en maten. Het is een enorm afwisselende markt waarin jaarlijks nieuwe specialiteiten op de markt komen en anderen stilletjes verdwijnen. Onze bunkerkaas uit Daarle is eigenlijk al jaren uitzondering op de regel. Door de unieke smaak wordt de kaas nog altijd omarmd door de consumenten. Maar hoe ontwikkelt deze smaak zich?


Omstandigheden in de kaasbunkers

In het Twentse Daarle ligt een complex dat vroeger werd gebruikt voor de opslag van munitie. De lading die tegenwoordig wordt opgeslagen in deze bunkers is minstens zo kostbaar. Onder de dikke laag aarde liggen onze rijpingsruimtes verscholen. Rijpingsruimtes waarin een perfecte omstandigheid voor het rijpen van kaas heerst.

Door een dikke laag beton en anderhalve meter aarde is de isolatie uitstekend. Dit resulteert in een constante luchtvochtigheid waarin onze kaas het best tot haar recht komt. De temperatuur in de bunkers is door de perfecte isolatie constant rond de 15 graden.

Deze omstandigheden zorgen ervoor dat onze kaas de volle, romige smaak krijgt die haar zo kenmerkt. De licht pikante ondertoon van de kaas maakt het vervolgens helemaal af! Elke week worden de kazen door onze kaasmeesters omgedraaid. Op deze manier wordt het rijpingsproces nauwkeurig in de gaten gehouden en zien onze meesters hoe de kazen zich ontwikkelen.


Duurzaam rijpingsproces

We benoemden al even dat onze opslagbunkers gelegen zijn onder een dikke laag beton en anderhalve meter aarde. Deze enorme isolatielaag zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid altijd constant zijn. Hierdoor hoeft er maar heel erg weinig stroom gebruikt te worden. Onze overheerlijke kazen worden dus ook nog eens enorm duurzaam gerijpt.


Stoere uitstraling

De Twentse bunkerkaas is een halfharde kaas van formaat. De kazen wegen wel 16 kilo! Ondanks het forse formaat houdt de kaas wel haar onderscheidende smaak. In plaats van een etiket en banderol wordt het logo van de Twentse bunkerkaas, als kers op de taart, ingedrukt tijdens het maken. Dit geeft een stoere en ambachtelijke uitstraling die bij ons en onze kazen past!

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen