Wat is er zo bijzonder aan onze boerderijkaas? | De Kaasbunker
Wat is er zo bijzonder aan onze boerderijkaas?
02 februari 2022 

Wat is er zo bijzonder aan onze boerderijkaas?

Naast de welbekende bunkerkaas heeft de kaasbunker een boerenkaas rijpingsruimte in gebruik, waar met name boerenkazen en kazen van de boerderij hun volle smaak ontwikkelen.


Onze Stoere Boeren

Zonder onze stoere boeren konden wij onze heerlijke boerenkaas en kaas van de boerderij niet rijpen. Boer van der Bas levert ons rauwmelkse boerenkaas. Boer Schep en Boer Verweij leveren ons kaas van de boerderij.

Om de kwaliteit van onze kazen te waarborgen zijn Onze Stoere Boeren door een streng selectieproces gegaan en zijn ze allemaal traditionele of onderscheidende boeren.


De Kaasrijping

Een onderschatte factor in kaasland is de kaasrijping. Dit is namelijk de factor die de uiteindelijke smaak van de kaas bepaald. Als de temperatuur in de rijpingsruimte te laag is, is het gewichtsverlies beperkt (lage kostprijs), maar dan is de smaakontwikkeling ook onvoldoende. Als de kaas op een hogere temperatuur wordt gerijpt, krijgt deze een mooie, volle en betere smaak.


Een natuurlijk ventilatiesysteem

De nieuwe rijpingsruimte is een voormalig munitie opslag magazijn waar een natuurlijk ventilatiesysteem in zit door middel van roosters, luiken en luchtkokers. Dit natuurlijke ventilatiesysteem is behouden gebleven zodat we ook van de frisse buitenlucht gebruik kunnen maken als de natuur dit toelaat. Verder zijn er grote ramen geplaatst, zodat eventuele bezoekers alles kunnen zien, zonder dat zij de rijpingsruimte hoeven te betreden. Extreem hygiënisch dus!


Handmatige werkzaamheden

Onze boerenkazen en kazen van de boerderij worden onder de optimale omstandigheden op smaak gerijpt. Dit wil zeggen op een hoge temperatuur, ongeveer 15 graden en een hoge luchtvochtigheid.

Ze worden gerijpt in een kleinschalig magazijn waar alle werkzaamheden handmatig gedaan worden, zodat gelijk geconstateerd wordt of de rijping wel volgens wens verloopt. Er is hier bewust voor de rijping van boerenkazen en kazen van de boerderij gekozen, omdat elke boer een kaas maakt met zijn eigen signatuur. Dit kan komen door de manier van kaas maken, de grondsoort waar de koeien op grazen en de melksoort die gebruikt wordt.

Kortom: Onze Stoere Boeren maken de kaas met zijn/haar eigen signatuur en wij zorgen voor de optimale smaak door het rijpingsproces.


Het resultaat

Een romige kaas met een heerlijke pikante ondertoon. Een unieke en ongeëvenaarde smaaksensatie!

Verkoop jij kaas? Je bent van harte welkom een kijkje te komen nemen op onze unieke kaasrijpingslocatie in het Twentse Daarle.

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen