Jan-Peter Nijenhuis: “Het zijn vaak subtiele verschillen die je proeft”
Jan-Peter Nijenhuis: “Het zijn vaak subtiele verschillen die je proeft”

Jan-Peter Nijenhuis: “Het zijn vaak subtiele verschillen die je proeft”

In het mooie landschap van Twente is Jan-Peter Nijenhuis de eigenaar van De Kaasbunker, een plek waar verleden en smaak samenkomen. Temidden van de natuur staan voormalige munitiemagazijnen en bunkers waar de kaas wordt gerijpt in een ideaal rijpingsklimaat. "Iedereen die er binnenkomt, wordt er een beetje stil van" - Jan-Peter Nijenhuis. 

Wij zijn geïnterviewd door Boerderijzuivel, waar dit artikel op is gebaseerd. Het artikel van Boerderijzuivel is hier te lezen.


Jeugd

Jan-Peter is opgegroeid in een kaasfamilie, zijn overgrootvader opende al in de jaren veertig een kaaswinkel.

Ondanks de familietraditie wilde Jan-Peter als kind nooit echt deel uitmaken van de kaaswereld. Want op zaterdag wilde hij voetballen. Echter, een blessure zorgde ervoor dat hij toch al op jonge leeftijd in de kaaswinkel van zijn ouders terecht kwam. Zijn moeder, een dynamische en behendige kracht, fungeerde als een soort 'vliegende keep'. Telkens wanneer ze moest invallen, werd Jan-Peter meegenomen en stond hij oog in oog met een scala aan kazen. "Als kind vond ik oude kaas van ruim een jaar oud al heerlijk."


Opleiding tot kaaskeurmeester

Met trots kan Jan-Peter nu zeggen dat hij net de opleiding tot kaaskeurmeester heeft afgerond. Tijdens deze cursus werd er diep ingegaan op smaakafwijkingen en beoordelingstechnieken. "Belangrijk is dat je wat ervaring hebt met kaas, dat je afwijkingen kan herkennen en proeven. Ik denk dat ik dat wel kan. Iedereen kan proeven of een kaas afwijkend is, maar het gaat erom wát je dan proeft. Is het gassig, gistig, ranzig? Dat moet je kunnen vertalen en ervoor zorgen dat je als keurmeesters op één lijn zit. Dat is het moeilijkste én belangrijkste onderdeel van een kaaskeuring. Een soort uniformiteit in het keurmeesterschap vinden."

“Tijdens de cursus oefen je dat door met elkaar over smaak te discussiëren. We hebben allerlei kazen geproefd, het zijn vaak subtiele verschillen en dat vind ik hartstikke mooi. Zo leer je van mensen die best wel veel ervaring hebben met het verkopen en beoordelen van kaas.”


Kaas keuren bij de Cum Laude Verkiezingen

Als keurmeester had Jan-Peter de eer om deel te nemen aan de prestigieuze Cum Laude Verkiezingen. “Het was mooi om de verschillen tussen de kazen te proeven en met de andere keurmeesters te discussiëren over de kwaliteit. Als er een topper voorbijkomt, verschijnt er een glimlach op het gezicht van de keurmeesters. En daar word ik als keurmeester dan weer vrolijk van!”


Met zorg geselecteerd, gerijpt en beoordeeld

Bij De Kaasbunker komt de passie voor kaas, de historie van de bunkers en de kunst van het keuren samen. Met elke kaas die het rijpingsproces voltooit, wordt het verhaal van passie en vakmanschap voortgezet.

Stap in één van de rijpingsruimtes en laat je betoveren door de geurige atmosfeer en de rijke smaken!

Verkoop jij kaas? Kom gerust een keer langs en ontdek alles over De Kaasbunker door hier te klikken.

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen