Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Boer Bas | De Kaasbunker
Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Boer Bas

Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Boer Bas

Kaasboerderij Boer Bas staat bekend om zijn ambachtelijke kazen van hoge kwaliteit. Gelegen in Ouderkerk aan den IJssel, op een prachtige boerderij omringd door groene weilanden, is Boer Bas een prachtige locatie voor kaasliefhebbers.

Na haar grootouders en ouders, runnen nu Emmie Verkuil-van der Bas en haar man Pieter de kaasboerderij. De boerderij heeft dan ook een lange familietraditie in kaasbereiding, die van generatie op generatie is doorgegeven. Dit heeft geleid tot diepgewortelde kennis en expertise op het gebied van kaasmaken.

Boer Bas heeft wel 30 verschillende soorten kaas: jong, belegen of oud, allemaal van de melk van hun eigen koeien. Daar zitten verschillende ‘cum laude’ bekroonde kazen bij, zoals de boerenkaas oud die wij rijpen in ons munitiemagazijn.
Dubbeldoelkoeien met hoorns

Bij Boer Bas draait alles om de koeien. Ze hebben een gezonde en gelukkige kudde van slechts 50 tot 60 dubbeldoelkoeien die vrij rondlopen op de weelderige weiden rondom de boerderij. De dubbeldoelkoeien hebben bijna allemaal hoorns. Het welzijn van de dieren staat centraal bij Boer Bas, en dat proef je terug in de smaak van hun kazen.


Koeien van Kaasboerderij Boer Bas


De kaasproductie begint elke dag vroeg in de ochtend, wanneer de melk vers van de koeien wordt verzameld. Boer Bas hecht veel belang aan de kwaliteit van de melk, omdat dit de basis vormt voor de heerlijke kazen die ze produceren. Wat hun uniek maakt in tegenstelling tot andere kaasboerderijen is dat ze alle melk gebruiken voor het produceren van kaas.


Kaas maken bij Kaasboerderij Boer Bas


Een ware traktatie voor je zintuigen

Er is de mogelijkheid om verschillende kazen te proeven en te kopen in de gezellige boerderijwinkel. Dit was voorheen hun oude boenhok. De melkbussen werden daar namelijk geboend. Naast de verschillende kazen worden er ook scharreleieren, boerenboter, melk, boerenijs en andere streekproducten verkocht in hun boerderijwinkel. Veel van de producten komen rechtstreeks van het land!


Kaaswinkel van Kaasboerderij Boer Bas


Af en toe ontdekken fietsers per toeval de kaaswinkel, gelegen aan de grens met Krimpen aan den IJssel. Boer Bas fungeert namelijk als een rustpunt op de drukke fietsroute die dwars door de Krimpenerwaard loopt. Velen genieten tijdens hun rondje fietsen van een heerlijk boerenijsje, een verfrissend glaasje vruchtensap of een kopje koffie. "Hier kunnen ze even pauzeren en ontspannen. Ik hoop dat ze net zo van deze prachtige plek genieten als ik."


Lokaal

Boer Bas vindt het erg belangrijk om lokale ondernemers te ondersteunen. Daarom werken ze nauw samen met andere lokale boeren en producenten.


Streekproducten van Kaasboerderij Boer Bas


“We vinden het belangrijk om producten van dichtbij te halen, waardoor je niet nodeloos energie hoeft te verspillen aan transport”, vertelt Emmie. “Ongeveer 90% van de producten in onze winkel is lokaal. Scharreleieren uit Zevenhuizen, boerenijs uit Haastrecht, zuivel uit Oudewater, naast de melk van onze eigen koeien. Door corona zijn we nog intensiever met duurzaamheid aan de slag gegaan. We wilden graag de kweker en winkelier uit de buurt helpen; in zo’n moeilijke periode moet je het toch met elkaar zien te rooien.”


Wat maakt onze boerenkaas oud van Kaasboerderij Boer Bas uniek?

Met hun hoogwaardige kazen, toewijding aan vakmanschap en aandacht voor duurzaamheid, vertegenwoordigt Boer Bas het beste van de traditionele kaasproductie in Nederland. Niet voor niets is hun boerenkaas oud dit jaar uitgeroepen tot beste boerenkaas oud van Nederland bij de Cum Laude Awards.


Cum Laude Awards Boer Bas


Boer Bas levert zijn boerenkaas oud aan ons. Echter, door het unieke rijpingsklimaat in ons munitiemagazijn (een wat hogere temperatuur, een iets hogere luchtvochtigheid en een natuurlijk ventilatiesysteem) ontwikkelt onze boerenkaas oud een smaak die je in geen enkele andere kaas terug proeft. De kaas is voller en intenser.

Interesse? Neem gerust contact met ons op!


Boerenkaas De Kaasbunker

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen