Geschiedenis van ons terrein | De Kaasbunker
Geschiedenis van ons terrein

Bunkercomplex MMC Bruineveld, munitie magazijnen complex Bruineveld, ligt in het Twentse Daarle. Het voormalige munitiemagazijn Bruineveld is een 14 hectare groot bebouwd complex. Op het terrein bevinden zich zeventien grote en kleine munitiemagazijnen en acht bunkers. De gebouwen, omringd door veel groen, liggen in een landschappelijk mooie omgeving.


Koude oorlog

Ten tijde van de koude oorlog was het een mobilisatiecomplex. De mogelijkheid was om grote hoeveelheden explosieven op te slaan.

In 1969 ging het gerucht dat er atoomwapens in het complex Bruineveld zouden liggen. Bewoners baardden zich zorgen en gingen naar de gemeente Hellendoorn om te vragen of hun veiligheid kon worden gegarandeerd. De gemeentesecretaris gaf echter aan dat burgemeesters en wethouders niet op de hoogte waren van hetgeen wat er in het complex is opgeslagen.

Met de val van Sovjet-Unie kwam het complex in verval en met de afgenomen dreiging veranderde de NATO strategie.


De Kaasbunker

Het complex werd in 2005 afgestoten als onderdeel van Project Ontwikkeling Militaire Terreinen en is in 2010 verkocht aan De Kaasbunker. In het begin was het nog wachten op een gebruiksontheffing. Granaten mochten er wel worden opgeslagen, kazen nog niet.

Na de herbestemming van het terrein konden de acht grondgebonden bunkers en zeventien munitiemagazijnen worden gebruikt voor het opslaan en rijpen van kaas.

Ook wordt het buitenterrein van het complex twaalf keer per jaar als airsoft-locatie gebruikt door Bunker Hill. Ruim 150 personen komen dan een weekend langs voor het beoefenen van airsoft.


Ambitie

De ambitie van De Kaasbunker is om van het terrein een foodcourt te maken van ambachtelijke producerende bedrijven in de foodsector, bestaande uit: chutneys, worst, ijs, kaas, noten, sterke drank, bier, wijn, en alles daaromheen. Iedere ambachtelijke ondernemer in de foodsector is welkom om bij ons langs te komen!

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen