Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Verweij
Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Verweij

Dit zijn Onze Stoere Boeren: Kaasboerderij Verweij

Kaasboerderij Verweij is een echt familiebedrijf, gelegen in Polsbroek. De kaasboerderij wordt gerund door drie broers, hun vrouwen en ongeveer zeven werknemers. In 2009 hebben ze het bedrijf overgenomen van hun ouders, maar zij blijven betrokken bij het bedrijf en denken met hen mee. Ook springen er regelmatig familieleden van de verschillende generaties bij.


Familiebedrijf Kaasboerderij Verweij


Op de boerderij zijn ze flexibel en spelen ze altijd in op de wensen van de consument. Dat vormt dan ook de kracht van het bedrijf. De melk, afkomstig van eigen koeien op hun boerderij, wordt verwerkt in meer dan veertig verschillende soorten kruidenkazen!


Kaas maken van Kaasboerderij Verweij


Diverse soorten kaas

Bij Kaasboerderij Verweij draait alles om het vakmanschap en de zorg die ze besteden aan het maken van hun kazen. Het proces begint met de melk die rechtstreeks van de koeien op de boerderij komt.

Deze melk wordt met liefde en expertise verwerkt tot een breed assortiment heerlijke kazen (meer dan veertig verschillende soorten kruidenkazen!). De kazen hebben een gewicht uiteenlopend van één tot dertig kilo. Ieder recept is doorontwikkeld tot een unieke kaassoort.


Kaas maken van Kaasboerderij VerweijKoeien

Er grazen 400 melkkoeien, 200 stuks jongvee (0-2 jaar) en yerseys in de weilanden van Kaasboerderij Verweij. Het overgrote deel van de koeien wordt iedere dag twee keer gemolken. De koeien lopen bij mooi weer overdag graag buiten en worden dagelijks omgeweid naar een nieuw, vers perceel. Bij zeer hoge temperaturen en bij veel regen blijven ze liever binnen in de stal, die een open karakter kent met veel lucht en licht.


Koeien van Kaasboerderij Boer Verweij

Koeien van Kaasboerderij Verweij


Op de boerderij lopen altijd een aantal zwangere (drachtige) koeien rond, die genieten van speciale aandacht. Ze worden na 34 weken niet meer gemolken, krijgen extra ruimte en een speciaal rantsoen, om in goede conditie te blijven. Na de zwangerschap wordt de koe gedurende drie weken nauwlettend gevolgd in een opstartgroep en ontvangt ze nog steeds een speciaal rantsoen. Op deze manier waarborgt Kaasboerderij Verweij het welzijn van de koeien.


Duurzaamheid een belangrijk aspect

Naast het produceren van heerlijke kazen is duurzaamheid ook een belangrijk aspect voor Kaasboerderij Verweij. Ze streven ernaar om op verantwoorde wijze met de natuurlijke hulpbronnen om te gaan en de impact op het milieu tot een minimum te beperken. De koeien worden met zorg en respect behandeld, en de boerderij maakt gebruik van energiezuinige technologieën om de kaasproductie zo duurzaam mogelijk te maken.

Ze hebben zonnepanelen op de daken geplaatst die jaarlijks zo’n 1,2 megawatt opleveren. Een kwart daarvan is voor eigen gebruik. De rest wordt teruggeleverd aan het energienet. Met de teruglevering van de energie kunnen ze ruim 300 woningen van stroom voorzien!


Zonnepanelen van Kaasboerderij Verweij


In de toekomst hopen ze verder te verduurzamen en een stap te zetten richting kringlooplandbouw. Daarom heeft Kaasboerderij Verweij sinds augustus 2021 een monovergister: die zet mest om in energie (stroom of warmte). Vooral de warmte is erg interessant, omdat de kaasmakerij veel warmte nodig heeft. Door een deel van de vrijkomende energie om te zetten in stroom, kunnen ze die zelf ook ’s avonds en ’s nachts gebruiken. Met een monovergister kunnen ze als bedrijf energieneutraal worden en de rest van de stroom terugleveren aan het energienet.


Monovergister van Kaasboerderij Verweij


Een bezoekje aan de boerderij

Naast het aanbieden van heerlijke kazen, biedt Kaasboerderij Verweij ook de mogelijkheid om hun boerderij te bezoeken. Tijdens een rondleiding krijg je de kans om het productieproces van dichtbij te zien, meer te leren over de werkzaamheden die plaatsvinden op de boerderij en meer te leren over het bedrijf.


Tractor van Kaasboerderij Verweij


Er is zelfs de mogelijkheid om te vergaderen met je collega’s op de kaasboerderij. In een grote skybox met uitzicht over de koeien is er ruimte voor zowel kleine als grote teams.


Vergaderruimte van Kaasboerderij Verweij


Wat maakt onze kaas van Kaasboerderij Verweij uniek? 

Kaasboerderij Verweij blijft innoveren om aan de steeds veranderende behoeften en smaken van hun klanten te voldoen. Ze blijven experimenteren met nieuwe smaken en producten, waarbij ze trouw blijven aan hun principes van ambachtelijkheid en kwaliteit.

Wij verkopen ook unieke kazen van Kaasboerderij Verweij. De finishing touch wordt bereikt in ons munitiemagazijn, waar gebruik kan worden gemaakt van een natuurlijk ventilatiesysteem. Bij ons natuurlijke ventilatiesysteem loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via roosters, luiken en luchtkokers. Zo kan er ook van de frisse buitenlucht gebruik worden gemaakt als de natuur dat toelaat.


Munitiemagazijn De Kaasbunker


In ons munitiemagazijn rijpen we onze kazen van de boer met een wat hogere temperatuur en een iets hogere luchtvochtigheid waardoor de kazen voller en intenser zijn.

Benieuwd naar onze heerlijke (kruiden)kazen? Neem gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen