Ed Boele winnaar Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas
Ed Boele winnaar Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas

Ed Boele winnaar Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas

Tijdens het jaarlijkse spectaculaire Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond 25 april in Studio 21 te Hilversum o.l.v. Humberto Tan de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt.


De winnaaars zijn:

  • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak: Kaas van Daan en meer uit Alkmaar
  • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas: De Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag
  • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren: Zuivelhoeve uit Zuidlaren


Kaas van Daan en meer is Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2022

Een overweldigend assortiment kazen! Er liggen verschillende streekkazen zoals kazen van omliggende zorgboerderijen. Daarnaast hebben ze een eigen label kaas: Boeren Blankendaal. De Boeren Blankendaal kazen worden door verschillende boeren gemaakt.

Daan en Jolanda onderscheiden zich door middel van het constant zoeken naar, niet alleen nieuwe kazen, maar ook een kaas die voortkomt uit verantwoord ondernemen, zoals bijvoorbeeld dier en welzijn. Kortom ze zijn een sieraad tussen de kaaswinkels.


De Kaasspeciaalzaak Ed Boele is Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2022

Ed Boele was in Nederland één van de pioniers op het gebied van het hebben van een rijpingskast in de winkel. Hij haalt nog steeds kaas uit Rungis en affineert deze zelf. Ook investeert hij in duurzame oplossingen die ook vooral de kaas ten goede komt. Zo is alles in de kaas koeling en daarbuiten LED. Voordeel is dat het nauwelijks tot geen verkleuring op de kaas achterlaat. Bovendien is de koeling energiezuinig.

De dames Fleur, Annet en Ellen namen bij één van de juryleden de honneurs waar voor Ed. Hijzelf was op een welverdiende vakantie en had alle vertrouwen in het, terecht, kundig en enthousiast team.


Zuivelhoeve Zuidlaren is Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren 2022

Bij Zuivelhoeve Zuidlaren staan de bieren in de winkel niet op stijl of smaak, maar op brouwerij. De brouwerijen zijn bewust gekozen en de eigenaar weet er enorm veel van af. Er is een duidelijk beleid om brouwerijen uit de regio (of daar waar de ondernemer zelf affiniteit mee heeft) te presenteren. Zo ligt er in zijn winkel het bier van Brouwerij Bax waar hij twee jaar als vertegenwoordiger werkzaam is geweest. Het biermerk Bartje draagt hij ook een warm hart toe, aangezien dit een achterliggend verhaal heeft met zijn familie.

De onderscheidenheid zit hem met name in het beperkte assortiment met speciaalbieren uit de regio die je niet snel in een landelijke supermarkt zal aantreffen.


Nationale competities

Na een spannende voorselectie zijn op dinsdag 15 maart de elf finalisten bekendgemaakt. De finalisten zijn vervolgens per categorie beoordeeld door drie andere juryleden. De vakjury en de consumentenjury hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.


Onderscheidend vermogen

De finalisten werden beoordeeld op klantvriendelijkheid, klantgerichtheid, voedselveiligheid & hygiëne, winkeluitstraling, hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.

Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar lagen. De jury was het er dan ook unaniem over eens dat juist de passie en de uitmuntende vakmanschap van de finalisten onontbeerlijk zijn. Onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top van hun branche van Nederland behoren.


Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor winkels die de Certificering Foodspecialiteitenwinkels met goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt in opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland uitgevoerd door onafhankelijk instituut FOODBASE uit Wageningen.

Het traject biedt een onafhankelijke toetsing door getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne & voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid.


Organisatie

De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl.

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen