Rianne wint kaaswedstrijd Beste Fromager van Nederland met Bunkerkaas Geit
Rianne wint kaaswedstrijd Beste Fromager van Nederland  met Bunkerkaas Geit

Rianne wint kaaswedstrijd Beste Fromager van Nederland met Bunkerkaas Geit

Een tijdje geleden werden wij benaderd of er kaas, samen met een beetje voer van wat de koeien eten, kon worden gekocht om te presenteren op de showtafel van de kaaswedstrijd Beste Fromager van Nederland. Dit moest namelijk worden gepresenteerd bij de finale die plaatsvond in Amsterdam. Voer van de koeien hadden wij niet, maar we wilden natuurlijk graag meedoen met één van onze kazen! Rianne heeft met al haar inzet deze wedstrijd gewonnen en mag zich nu een jaar lang de beste fromager van Nederland noemen. Een titel om trots op te zijn!


Kun je ons wat meer vertellen over jezelf?

Ik ben Rianne Slotboom, 24 jaar en net begonnen bij restaurant Brass Boer Thuis in Zwolle. Hiervoor was ik werkzaam als leerling bij restaurant De Librije en deed ik de opleiding tot gastronoom/sommelier aan de Cas Spijkers Academie in Almelo. Deze studie heb ik net vorige maand afgerond!


Waarom wilde je graag meedoen aan de kaaswedstrijd Beste Fromager van Nederland?

Ik wou mezelf uitdagen! Eigenlijk vooral dat. Het beste uit mijzelf halen en wat mooie Nederlandse kazen nog meer op de kaart zetten. En dit natuurlijk op een leuke en originele wijze.


Kun je ons wat meer vertellen over de kaaswedstrijd?

Er was een voorronde in oktober 2021 waar een handjevol mensen aan meededen. Hier werden twee winnaars uitgekozen en deze mochten door naar de finale. De voorronde was in de posthoornkerk in Amsterdam, en de finale was in de rai Amsterdam!

Je wordt in de eerste ronde voornamelijk beoordeeld op hoe netjes je werkt, hoe je kaas opbouw is, je originaliteit etc. Ik had een drankje meegenomen die ik zelf had gemaakt met onder andere peer.

In beide rondes had ik alleen Nederlandse kazen gebruikt en ook een plank meegebracht van Nederlands perenhout. Zo komt alles weer mooi samen.

Voor de finaleronde ben ik langs alle kaasboeren gegaan waar ik de kazen van ging serveren. Hier heb ik ansichtkaartjes van gemaakt en deze heb ik gepresenteerd naast de kazen. Ook ben ik gaan inspelen op wat de dieren eten en wat dit met de smaak van de kaas doet. Daarnaast heb ik voor de finale een bijpassende wijn moeten zoeken. Bij de bunkerkaas, die een mooie volle smaak heeft, ben ik voor een Barolo uit Italië gegaan.


Hoe kwam je terecht bij onze kazen? En waarom wilde je onze kazen graag gebruiken voor de finale?

Ik kom oorspronkelijk uit Nijverdal en de bunker is hier mooi dichtbij. Toen mijn passie voor kaas begon ben ik eerst eens kazen gaan zoeken uit mijn omgeving. Al snel kwam ik dus bij jullie terecht!

Voor de wedstrijd wou ik de koemelk variant bestellen om te proberen maar de geit kwam binnen. Hier werd ik uiteindelijk nog enthousiaster over. Deze kaas is het uiteindelijk ook geworden. Best grappig want dit was dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling!

Tijdens de feedback van de jury zeiden ze ook dat de geitenkaas in combinatie met de Barolo voor hun de winnende match was! Super leuk dus hoe dingen kunnen uitpakken…


Hoe was het toen je hoorde dat je had gewonnen?

Ik was natuurlijk heel blij, want al met al heeft het moment van de voorronde tot de finale in totaal bijna 7 á 8 maanden geduurd (mede door Corona etc). Een lange tijd vol spanning natuurlijk. En ik ben ook flink druk geweest met de voorbereidingen. Dan is de uitslag echt een mooie kroon op je werk! En het is natuurlijk heel gaaf om een jaar lang deze titel te mogen dragen.


Ga je volgend jaar weer meedoen?

Ik denk het niet. Ik vind de titel een hele mooie beloning voor mijn passie voor kaas. Nu ik hem eenmaal heb, ben ik helemaal tevreden!


Een aantal foto's van Rianne tijdens de finale in Amsterdam 👇

Rianne beste framagier van Nederland - De Kaasbunker

Over de schrijver
Over de jaren is de smaak van kaas steeds minder belangrijk geworden. Kaas wordt steeds meer gezien als een massaproduct. Bij De Kaasbunker in Daarle doen we dit anders. Door ons unieke rijpingsproces waarborgen wij de kwaliteit van onze kaas, en dat proef je! Wij van De Kaasbunker Daarle vinden het belangrijk dat onze kazen voldoen aan de wensen van onze klanten. Daarom worden onze kazen gerijpt met ultieme precisie en vakkundigheid van onze kaasmeesters. Kortom, wij rijpen onze kazen met liefde en dat is te beleven in de smaak!
Reactie plaatsen