Wat is een kaaskeurmeester? | Definities | De Kaasbunker

Kaaskeurmeester

Een kaaskeurmeester is een expert op het gebied van kaas en heeft de taak om de kwaliteit van verschillende soorten kaas te beoordelen en te bepalen of deze aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan voor een specifieke kaaswedstrijd, maar ook voor een kaasfabrikant die de kwaliteit van zijn producten wil waarborgen.

Een kaaskeurmeester heeft doorgaans een uitgebreide kennis van de verschillende soorten kaas, de productieprocessen en de kenmerken van goede en minder goede kazen. Ze maken gebruik van hun zintuigen, zoals zicht, smaak en geur, om de kwaliteit van de kaas te beoordelen en te vergelijken met de gestelde kwaliteitseisen en normen. 

Kaaskeurmeesters moeten een speciale opleiding volgen om deze vaardigheden te ontwikkelen en hebben vaak jarenlange ervaring in de kaasindustrie. Hun expertise wordt veel gevraagd door kaasfabrikanten en -handelaren, maar ook door wedstrijdorganisaties en overheidsinstanties die toezicht houden op de kwaliteit van voedingsmiddelen.